Idézet a sielok.hu fórumából: „Ami más, az más és lehet jó is, bár más!”

A fenti mondat nagyon igaz, de mostanában nagy divat bővebben értelmezni, mint amit valójában jelent. Több helyen halljuk, hogy ne mondjuk egy megoldásra, hogy helytelen, mert ezt a körülmények döntik el, a hivatalos vélemény is az lett, hogy sokféle oktatási menet létezik, és majd kiderül, hogy kinek mi válik be.

Nincs ebben semmi meglepő, a mai közélet ravasz trükkje a relativizálás. Ha bármilyen területen elmossuk a különbséget a paletta oldalai között, akkor egyre kevésbé különbözik a jó a rossztól, a helyes a helytelentől, az igaz a hazugtól. És ahogy kezdenek eltűnni a különbségek, egyre kevésbé lesznek lényegesek a következmények, követhetetlenné válik a felelősség. Bónuszként szimpatikus, megnyerő színben tűnhetünk fel, hiszen mindenkiről inkább csak jót mondtunk.

A paletta széleiről középre keverve a festéket azonban eltűnnek a színek is. Az ott összekevert massza ronda szürke lesz.

A fenti idézetet mostanában nagy divat bővebben értelmezni a valós jelentésénél. Több helyen halljuk, hogy ne mondjuk egy (sítechnikai) megoldásra, hogy helytelen, mert ezt a körülmények döntik el. A hivatalos oldalról hallható vélemény szerint is sokféle oktatási menet létezik, és majd kiderül, hogy kinek mi válik be.

Csak remélem, hogy ez azt jelenti, hogy többféle megoldás is jó lehet. De sajnos a mondatok környezetéből nem ez derül ki. Sokkal inkább azt lehet érezni, hogy nem akarunk állást foglalni a helyes és a helytelen között, mert az valakinek kellemetlen is lehet. Úgy látom, hogy egy sítechnika megítélésekor az jár a fejünkben, hogy X így síel vagy Y ezt oktatja, ezért inkább ne mondjuk rá, hogy nincs rendben.

Pedig a dolgokat a maguk rendszerében kell értékelni. Egy sítechnika vagy egy oktatási metódus helyes vagy helytelen voltát a síelésben kell megkeresni, és nem a sportpolitikában, nem is a kapcsolatépítésben. Valóban nehéz megmondani egy hóekeívról vagy párhuzamos lendületről, hogy helyes-e, ha azt is figyelembe vesszük, kik síelnek hasonlóan vagy kik tanítják ezt a módszert.

A szakmának meg érdemes lenne elgondolkozni, hogy milyen rövidlátó ez a gondolkodás. Vajon mit gondol a síelő, amikor azt mondjuk, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy így vagy úgy csinálod a hóekeívet vagy melyik úton tanulod meg a párhuzamos lendületet? Csak nem az jár majd a fejében, hogy akkor meg minek van szükségem rád? Majd pont fizetek azért, hogy tök mindegy hogy síelek és hogy tanulom meg... Ismerős? Nem lehet, hogy ez a hozzáállás is az oka a síoktatás problémáinak? Ne legyünk már álszentek... Majd hülye lesz rábízni magát valakire, aki nem tudja elválasztani a fekáliát a májtól! Ehhez felesleges képesítés szerezni, bármelyik kétnapos síelő tud bölcsen nézve ennyit modani: „hmmm, a maga nemében elég jó...”.

Az is elhangzik sokszor, hogy a síelés nem egzakt tudomány, ezért nem lehet eldönteni, hogy milyen is a valóban helyes sítechnika. Van benne egy hangyányi igazság, de a vélekedés mégis hamis. A síelés nyílt mozgáskészség, tehát végtelen variációja létezik az aktuális helyzet függvényében. De ezek közül nem mindegyik helyes. A síelést meghatározó tényezők meglehetősen pontosan leírhatók tudományos törvényszerűségekkel és ismeretekkel. Aki birtokában van ezeknek az ismereteknek, tud véleményt alkotni. Akinek nincs meg a tudása, az bizonytalan és csak maszatol.

Viszont akinek nincs meg a tudása és képtelen határozottan kiállni és vállalni (és szükség esetén megvédeni) a véleményét, az ne is hirdesse az igét nyilvánosan! Álljon oda a saját tanítványai elé, oktassa őket, de ne akarjon arról beszélni, amihez nem ért eléggé, de ne rontsa a szakma renoméját.

A cikk eredetije: http://www.skiculture.hu/mi-igy-latjuk/velemeny-vallalasanak-felelossege-sioktatasban.html

A bejegyzés trackback címe:

https://skiculture.blog.hu/api/trackback/id/tr834498268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása